Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
49

Cougar 98R9

Med buller och bång har HEC Compucase tagit sig in på den svenska marknaden, men hur står sig företagets modeller i konkurrensen? SweClockers dyker på den påkostade datorlådan Cougar 98R9.

79

Nexus Edge

När man hör namnet Nexus är det ofta processorkylare och fläktar av olika slag man kommer att tänka på. Följ med när SweClockers tar reda på vad företagets nya chassi Edge har att erbjuda.

199

Corsair Obsidian 800D

När Corsair klev in på chassimarknaden med Obsidian var det många som höjde på ögonbrynen. SweClockers har fått tag i ett exemplar som testas både utan och innan för att se om det lever upp till förväntningarna!

40

Cooler Master HAF 922

Cooler Master tar sig an sommarvärmen med ett välkylt miditowerchassi i den omtalade HAF-serien. SweClockers undersöker om modellen håller för trycket när kvicksilvret sticker iväg.

45

Ikonik Ra X10 SIM

Chassitillverkaren Ikonik satsar hårt på att vinna entusiasternas hjärtan och modellen Ra X10 SIM är inget undantag. Häng med när SweClockers undersöker om chassit lever upp till förväntningarna!

56

Omaura TT

Designerlådan Omaura TT är många hembioentusiasters våta dröm. Datorlådan innehåller allt ifrån en avskalad design till inbyggd OLED-display, men frågan är om konstruktionen kan hålla ett modernt datorsystem.

95

Silverstone Raven

Silverstone är känt för exklusiva, om än klassiska chassin av aluminium. Den nya modellen Raven är dock någonting helt nytt. SweClockers testar och har resultaten.

77

CM Storm Sniper

Cooler Master visar inga tecken på att sakta ner. På testbänken står datorlådan Sniper som lovar prestanda, kvalitet och nya unika funktioner.

62

Antec Skeleton

I slutet av förra året visade Antec upp ett nytt chassi utvecklat för den sanna hårdvaruentusiasten. Vi pratar självklart om Skeleton. Följ med när SweClockers slänger ett getöga på den ovanliga skapelsen.

42

Cooler Master Sileo 500

Cooler Masters senaste chassi är något för den som jagar efter låg ljudnivå. Sileo 500 har ljudisolerade plåtar och gott om finesser, men räcker detta för att slå ut konkurrenterna?

46

Silverstone Fortress FT01

Silverstone har gjort sig kända genom att tillverka bland annat datorchassin av mycket hög kvalitet. Följ med när SweClockers tittar närmare på en nykomling i sortimentet.

48

Nzxt Whisper

Under Computex i somras visade Nzxt för första gången upp sitt ljuddämpade chassi Whisper. Följ med när SweClockers tar reda på om chassit håller måttet.

125

Antec Twelve Hundred

Chassit på testbänken heter Antec Twelve Hundred, storebror till Three Hundred som vi recenserade i somras. Den mindre modellen fick bra betyg, och frågan är om Twelve Hundred håller samma goda kvalitet.

28

Ikonik Zaria A20 SIM

På Computex passade flera nya tillverkare på att visa upp sina produkter, däribland Ikonik. Nu är det dags för SweClockers att ta en titt på en av de första produkterna från tillverkaren, nämligen Zaria A20.

53

Zegamax Unicorn

Att det finns en marknad för så kallade gamingchassin är inte någon nyhet, nya varumärken dyker upp titt som tätt. Chassit vi ska titta närmare på idag heter Zegamax Unicorn och ska enligt tillverkaren ha något extra att erbjuda. Om detta stämmer återstår att se.